One blurry night

Eljott a nap. Hihetetlen regota vartunk mar ra, hosszu ideig tervezgettuk, hogy hol is legyunk az unnep bealltakor. Ugy gondoljuk jool dontottunk, hogy helyszinul ezt a kis pici szigetet valasztottuk.
Reggel koran keltunk, hetkor mar a nagyobbik wat bejaratanal acsorogtunk es figyeltuk a torteneseket. Mar tartott a szertartas mire odaertunk, kicsit kint acsorogtunk, aztan Szilvit iziben beinvitaltak a helyi lanyok. Nagyon kedvesek voltak, mindent reszletesen elmagyaraztak, segedkeztek. Olyan tunderiek voltak, hogy a vegen Szilvi az egyik lanynak ajandekozta a meg Vietnamban beszerzett hmong karkotojet. Nagy volt az orom. ๐Ÿ™‚


A szertartas utan egesz nap semmi emlitesre melto nem tortent, ucsorogtunk az ettermek egyikeben egy kicsit, aztan atvonultunk egy masikba, majd a napot vegul egy harmadikban fejeztuk be. Semmi egyebet nem terveztunk mara. Kozben figyeltuk a helyiek keszulodeset.

Mindenki, de leginkabb a nok csodaszep bananlevel csonakokat gyartottak, nemelyikuk egeszen kicsiket, masok egy hatalmas tobbszintes tortara emlekeztetot. Nagyjabol mi vegigjartuk az osszes helyi csaladot, minden udvarra bekukucskaltunk ๐Ÿ™‚ Olyan karacsonyi keszulodes elmenyunk volt, az eszement vasarlasi kenyszer nelkul. ๐Ÿ˜‰ (csak hogy aktualis legyen)

A naplemente bekovetkeztevel (ez tropusi orszagokban pontosan 18:00) rogton az eszakon levo wat fele vettuk az iranyt, itt remeltuk ugyanis a legjobbakat, egyreszt kozvetlenul a parton talalhato, aztan csodaszep regi epuletek vannak szetszorva az udvaron es mar napokkal korabban elkezdtek epiteni az udvarra a hatalmas csonakszeru bambuszepitmenyt, amit majd az este folyaman meggyujtanak. Az sem volt elhanyagolhato, hogy ebben a templomban laktak apacak is, ami viszonylag ritkasag, sot therravada buddhista kolostorban eloszor itt lattunk ilyet.


Hat mire ideertunk a helyzet mar kezdett elfajulni: az udvaron randalirozo gyerekek relative mindent kezdtek felgyujtani es a monostor minden centimeteret felszortak mar petardaval. Dobbenten tapasztaltuk, hogy ebben a folyamatban legnagyobb cinkosaik a szerzetesek voltak, akik a sotetben cigivel a kezukben szinte megallas nelkul dobaltak a petardakat es raketakat.

Egy-ket ora elteltevel, kezdett egesz szurrealis es ijeszto lenni a helyzet, nem gondoltam volna, hogy majd attol kell paraznom, hogy egy szerzetes leraketaz egyszer. Kezdett az az erzesunk tamadni, hogy ez igazabol egy arvahaz, pillanatnyilag felugyelet nelkul. Rengeteg gyerek volt, szulo egy szal se, csak a templomban imadkozo egy-ket oregecske apaca es a serdulo vagy fiatalabb szerzetesek.

Mivel az unnepseg hivatalos, megszokott reszevel ok nem nagyon torodtek, vegul feladtuk es szomoruan elkezdtunk atsetalni a falu masik, hivatalosan is legnagyobb watjahoz, hatha ott nagyobb sikerekben lesz majd reszunk. Kicsit szomoruak is voltunk, bar azert elegge vicces volt a sotetben gubbasztani es varni, hogy egy szerzetes mikor dob rank valami petardat, vagy raketat.


Utkozben eszrevettuk, hogy a kapukon kivul, a part mellett par anyuka es kisgyerek pici csonakokkal a kezukben tartanak a viz fele. Csatlakoztunk hozzajuk. Egyutt kuporogtunk veluk a matt sotetsegben a Mekong partjan, figyeltuk hogyan gyujtjak meg a pici fustoloket es mecseseket a csonakokon. A kisgyerekek rendkivul izgatottak voltak, nomeg persze mi is. Nagyon jol nezett ki, ahogy rahelyeztek a kis mecseseket a gyorsfolyasu folyora es hipphopp elvitte oket az ar. Szep lassan egyre tobb csonakocska jelent meg a vizen, nagyon romantikus es hangulatos volt az egesz esemeny.

Miutan minden kislurko mar a vizre bocsajtotta a kis csonakokat, folytattuk utunkat a masik templom fele. Feluton talalkoztunk a vendeghazunk tulajdonosnenikejevel es az etteremhez tartozo lanyokkal, akikkel az elmult napokban sikerult egesz jo kapcsolatot kialakitani. Rogton belenk is karoltak es invitaltak minket a kozponti monostorba, az ejszakai szertartasra. Mondanom sem kell, hogy mi rendkivuli nagy orommel csatlakoztunk!


A laoszi emberekre oly jellemzo modon maximalisan onzetlenul invitaltak minket es egy perc mulva mar sajat kis csonakunk is volt, amit mi eloszor nem szerettunk volna elfogadni, hiszen a keszitoje az elozo par napot ennek megkrealasan mesterkedett, sajat szerencsejenek kovacsolasa erdekeben, dehat nem lehetett nemet mondani, lett hat sajat szerencse mecsesunk a Mekongra.

Az egesz estet vegul a lanyokkal toltottuk, segedkeztek nekunk a tortenesek megerteseben, nagyon aranyosak voltak. Szilvi korbehordozta a csonakot a watban a szerzetesekkel es a lanyokkal, en a sarokban ucsorogve probaltam a teljes sotetsegben valamifele fenykepeket kesziteni.


Miutan megszentelodtek a kis mecsesek, es a szerzetesek megaldottak mindenkit, az egesz csapat ember elindult a folyo partjara, hogy vizre helyezzek a pici csonakokat. Voltak akik a partrol, de sokan voltak, akik beeveztek, hogy a Mekong kozeperol inditsak utjukra a mecseseket.


Mi a tobbiekkel a parton maradtunk es vegul a joszivu eredeti tulajdonossal kozosen egy lepcso aljanal raktuk vizre a bananlevelhajocskankat, szomoruak lettunk volna ha megfosztottuk volna ot az elmenytol, ami szemmel lathatoan sokat jelentett neki. Eddigre mar az egesz Mekong hatalmas szelessegeben mindenhonnet kicsi pici fenycsovak hada uszott szep csendben.Elmondhatatlan elmeny es latvany volt.

Rendkivul boldogan tertunk nyugovora aznap este, egyetlen dolog szomoritott csak el, hogy meg az ilyen kiemelkedoen szep, evente egyszer megrendezesre kerulo romantikus kis esemenyre sem tudtuk kicsalogatni a masik negy turistat az etterembol a soruk mellol.

Na nem baj, mi ott voltunk, megtapasztaltuk, es a szerencsecsonak vizre bocsajtasaval szerencsenk is lett a kovetkezo napokban, de ezt mar az elozo postunkban olvashattatok. ๐Ÿ™‚
Ezuton szeretnenk mindenkinek Nagyon Boldog es Bekes Karacsonyt kivanni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s