Vientiane, Phonsavan

20110821-124025.jpg
Vientiane-nel kapcsolatban a legjobb az odautazas volt. Marmint azt is inkabb kalandosnak neveznem, mintsem jonak. Tortent ugyanis, hogy a busz indulasa utan nemsokkal az egyik helyi legeny elkezdett furcsan viselkedni, mogottunk par sorral. Eloszor csak kiabalt es sirt, majd egy ido utan elkezdett rugdalozni, meg utotte a szeket magaelott, stb… Elojott belole az allat. Sokaig nem tudtuk mi tortenik, az elejen azt hittuk, hogy szegenyem szellemi fogyatekos, de kiderult, hogy nem, mert tobben is lattak mindenfele problema nelkul telefonalgatni a busz indulasa elott. Aztan egy ideig ugy tunt, hogy valami megcsiphette a buszon, egyszer elore jott, teljesen ugy nezett ki, minthogyha megvakult volna, csukva volt a szeme, de az egesz kornyeke vorosen izzott es konnyezett.

20110821-124205.jpg
Kicsit aggaszto volt, hogy egyszercsak a buszon lett vele valami, ha mondjuk egy ilyen pok szaladgal itt az ulesek kozott, az csoppet sem megnyugtato, aztan jott egy olyan stadium, amikor magan kivul volt, uvoltott, nekiment a helyieknek, akik probaltak lecsititani, vegul 3-4 embernek kellett lefognia. Orakon keresztul ment a kuzdes, neha teljesen elcsendesult, akkor hatramentek megnezni, hogy el-e meg, utana megint kitort magabol es le kellett fogni, stb…. Jo 3-4 ora mulva egyszercsak mintha misem tortent volna leszallt a buszrol es vasarolgatott az utmenti piacon. Valoszinuleg valami kabito jellegu szertol lett ilyen rosszul.

20110821-124419.jpg
Ezt a tenyt tamasztja az is ala, hogy a helyi drog-kozpontkent emlegetett Vang Vienben szallt le a buszrol. Ez az eset a nyolc oras buszutunk elso felet erosen megcsinalta mindenesetre. Ilyet sem eltunk meg at, amig nem tudtuk mibaja lehet, elegge aggodtunk, hogy mi lesz szegennyel…
A fovaros amugy az az igazsag, hogy felejtheto: nem szep, nem erdekes es meg csak jo kajaldak sincsenek. Ha ezt tudjuk elore biztosan nem tutukezunk el idaig es akkor lett volna idonk elmenni Phongsali-ba, a hegyekbe helyi etnikumot fotozni.

20110821-124549.jpg
Dehat ez van, ezt nem lehetett elore latni. Itt ujra talalkoztunk Annaekkal es kozosen turazgattunk a varosban es kornyeken. Ok innet a par kilometerre levo Baratsag-hidon atmentek Tajfoldre, mig mi ujra visszajottunk eszakra, hogy Phonsavanban megnezzuk a helyi latvanyossagokat.

20110821-124914.jpg
Phonsavan legfokeppen ket dolog miatt erdekes, az egyik, hogy itt talalhato a Plain of Jars, ami a mezon elszorodott 2-3000 eves meszko vazakat/kocsogoket takar, senki nem tudja, hogy hogyan kerultek ide es mi celt szolgaltak, de mindenesetre tobb szaz van beloluk, szanaszet a megyeben.
Masik sajnalatos nevezetesseg, hogy itt volt a vilag legnagyobb bombazasa. 9 even keresztul 8 percenkent egy rakomannyi bombat szort itt el az amerikai hadsereg a vietnami haboru idejen, amit itt ugy hivtak, hogy a titkos haboru, mivel akkoriban nem volt nyilvanos, hogy Laosz is resze a harcoknak. Ez az idoszak ket hosszutavu hatassal is volt a kornyekre: egyreszt itt nincs oserdo, relative csupasz minden, par fenyofa mered csak ki a tajbol, viszont rengeteg meg fel nem robbant bomba es akna van elszorodva a kornyeken.

20110821-125135.jpg
Sok helyit lattunk mulabakkal sajnos ezen a kornyeken. Mivel hatalmas a szegenyseg es a falusiak leginkabb az erdobol/mezobol elnek, gyujtogetnek, vadasznak vagy esetleg a rizsfoldeken dolgoznak, elegge sokan esnek aldozatul az elszorodott bombaknak. Masik veszely, hogy az illegalis femkereskedok sok penzt fizetnek (1-2000 forint) a helyieknek egy egy nagyobb meretu granatert/aknaert vagy bombaert. Ami azt eredmenyezi, hogy a helyi gyerekek osszeszedegetik amit csak talalnak es eladjak oket. Sejtheto, hogy ez a tevekenyseg nagyon gyakran halallal vegzodik. Ez itt tenyleg aktualis es sulyos problema. A varosban is rengeteg olyan ceg es szervezet van, aki vagy a bombak felszedesevel, vagy a femkereskedes beszuntetesevel foglalkozik.

20110821-125355.jpg
A helyiek a legvaltozatosabb modokon hasznaljak a hatalmas szerkezeteket: van aki viragosladakent, padkent vagy keriteskent, de vannak olyan falvak, ahol a hazak alapjaikent is kiszuperalt oriasi bombak szolgalnak.
A Plain of Jars mezokon is piros es feher jelzesekkel jelolik a foldon, hogy merre szabad es merre nem szabad setalni a robbanas-veszely miatt.
Egyeb erdekesseg itt nem nagyon tortent velunk, egyik varos sem volt tul szivderito es marasztalo, ezert amint letudtuk amit akartunk, gyorsan tovabb is alltunk.

20110821-125531.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s