China +1

20110723-021120.jpg

Mint ahogy igertem meg anno Labrangbol maradt vissza meg egy post.
Szoval egyik reggel sikerult elkapnom egy irto komcsis rendezvenyt. Mar elozo este is lattuk, hogy keszulodes van, lesz valami tortenes, a fel varos le volt zarva, rendorok mindenhol, a foutca voros szinure feldiszitve, zaszlok es feliratok logtak mindenhol.
Masnap reggel, amikor kimentem, feltunoen mindenki egy iranyba tartott es ha lehet akkor megtobb volt a rendor, igy hat en is arrafele indultam.

20110723-021137.jpg
A monostor melletti nagy ures teruleten avattak fel a majd oda epulo gusztustalan epulet alapjait. En meg kicsivel a happening elott ertem oda, igy lathattam a keszulodest is. Az ejszaka folyaman felepitettek egy tribunt, rajta a keszulo epulet tervrajzaival, latvanykepeivel, es a terseg rendezesi terveivel, amin hogy, s hogy nem a monostor helyen egy to es egy park volt lathato. Szep lassan felallitottak es feldiszitettek a markologepeket, teherautokat es egyeb szerszamokat. Kihuztak egy piros szonyeget, es sorokba rendeztek a kornyezo iskolasokat es a kulonbozo gyarakbol idevezenyelt hivatasos tapsolokat.

20110723-021153.jpg
Kisvartatva nagy dobpergessel elkezdodott a rendezveny, kinai katonazenekar tolta, a karmester botjanak vegen nagy voros-csillag, a valldiszeken sarlo es kalapacs. Utanuk tradicionalis sarga ruhaba oltozott kinai nok nagy dobokat vertek. A kornyezo munkagepek tetejere felmasztak a voros zaszlokat lengeto munkasok, es megjelent egy halomnyi dude, akik erdekes dobozokat raktak le a foldre, majd osszekotottek oket piros kabelekkel. Ekkor jottem en ra, hogy ez tuzijatek lesz, es gyorsan hatrebb is mentem, mert konkretan az emberek laba ele telepitettek a dolgokat, es egy szot sem szoltak rola, amikor aztan az unnepseg kozben eldurrantottak egy adagot mindenki infarktuskozeli allapotban fejvesztve menekult.

20110723-021204.jpg
Szoval tapsolok felsorakozva, munkasok integetnek zaszlokkal a gepekrol, pereg a dob, hangosbemondon egy noci magyaraz valamit, piros szonyeg, tuzijatek elokeszitve. Erkezik egy busznyi anyuka kisgyerekkel, piros lufival vagy voros zaszloval a kezukben. Kesobbiekben ok bizonyultak a leglelkesebb tapsoloknak.
Nem sokkal kesobb a zenekar abbahagyja, majd megszolal – na most ez durva lesz – a csillagok haborujanak zeneje, mire rendorok kisereteben megerkezik ket kisbusznyi nagykutya, es hatalmas voros kokardaszeruvel a mellkasukon vegigvonulnak a szonyegen es felsorakoznak a tribunon. Eloszor nem tunt fel a zene, csak valami furcsa volt, hat utana nem nagyon mertem nevetni, pedig irtora kellett volna. Szoval az arcok peckes leptekkel hatalmas szervezett taps kisereteben bevonultak a csillagok haborujanak taktusaira. Es utana is az egesz unnepseg alatt tobbszor is feltunt a joolismert utem.

20110723-021221.jpg
Ezutan mindenkirol elmondtak ki-fele, mi-fele, meghajoltak, integettek, kotelezo taps termeszetesen minden nev utan. Helyi nok bizonyara tiszta onszantukbol mindenfele ajandekot vittek fel a szinpadra, az iskolasok meg tanarnenijuk intelmere vigyorogtak, neha kialtottak es tapsoltak.
Az unnepseg fenypontjan par tuzijatekot ellottek, bar fenyes nappal leven kevesbe volt latvanyos.
Miutan sejtettem, hogy itt nagyobb durrogas lesz nemsokara, szep lassan elindultam a monostor iranyaba, ahonnet jobb szoget remeltem, hivokkel, komcsikkal, tuzijatekkal… Emiatt sajnos a foatrakciorol lemaradtam, amikoris a nagyemberek asnak egy lyukat az alapkohoz, viszont azt jool lattam elotte, amikor meg csak a keszulodes volt, ahogy a helyi iskolas fiuk elo-astak az adott foldteruletet, mintegy fellazitva a nagyemberek barsonyos kezenek szeretettel… 🙂

20110723-021304.jpg
Ami erdekes volt, ahogy a hivok es a szerzetesek oldalrol szemleltek az egesz rendezvenyt, szep csondben alltak, figyeltek, ertetlenkedtek, hogy a rendezesi terven miert to van az o templomuk helyett… Furcsan feszult volt mindenki. Szokatlan modon nem tiltakoztak a monkok, hogyha fotoztam oket, sot, szepen tessekeltek elore a sorban, adtak at a helyuket, es olyan furan mosolyogtak, minthogyha csak azt mondtak volna, hogy menj csak kulfoldi, fotozd csak le ezt a sok birkat, es azt, hogy mit tesznek a helyunkkel.

20110723-021315.jpg
Masik furcsasag, hogy vegig volt mellettem egy hatalmas meretu ember, bar indiannak tunt o is, mint az itteni nomadok nagytobbsege, de o magas volt, kisportolt, es furan mosolygott. Valahogy mindig mellettem kotott ki. Szerintem beepitett volt, aki azt checkolta, hogy ez az egyetlen kulfoldi mi az istent csinal itt, de valoszinuleg nem itelte a felszerelesemet tul profinak, igy nem dobott ki.
Tobb rendor is figyelemmel kiserte azert a tenykedesemet, de halisten senki nem szolt semmit. Nem tuntem veszelyes elemnek. 🙂

20110723-021326.jpg
Mint elmeny, ez az egesz elmondhatatlan, egyreszt erdekes volt, masreszt szomoru, es harmadreszt ijeszto is. Az oldalt acsorgo hivok es szerzetesek, akik azert itt neha kisebb dolgokert is osszecsapnak a rendorokkel, a sok rendor, akik gyanusan neztek korbe es figyeltek mindenkit…. Ki tudja… Nem volt nyugodt a helyzet.

20110723-021347.jpg
Az unnepseg utan szepen visszaultek a buszokba a komcsik, a katonak, de meg a hivatalos tapsolok is, mindenki szep sorjaban elhagyta a terepet. Az esemeny legvegere, mikor mar en is visszaertem, a teren mar nem volt mas mint szaz egyenruhas kisdiak, piros kis ejtoernyokkel, amit ajeszba kaptak, es szaz busan elorefele a terveket bamulo szerzetes, es oldalt a feldiszitett markolok.
Azt hiszem ezt tenyleg soha nem fogom elfelejteni, meghatarozo tapasztalas volt.

20110723-021356.jpg

One Comment Add yours

  1. Évice says:

    Uh, érdekes lehetett. Nem mondom, hogy nem volt megnyugtatóbb innen a biztonságos szobából olvasni, mint ott lenni, de nem lehetett semmi ezt élőben átélni.
    Melyik Star Warsos zene volt? A tütütütü tü tütü tü tütü vagy a tű tü tütütü tű tü tütütütüüüüüü? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s