Jinghong

20110722-053016.jpg

Kunmingbol par nap utan attettuk szekhelyunket a meg delebbre talalhato, ellenben kisebb varosba, Jinghong-ba. Ide mar tenyleg nagyon kozel van a lao hatar, es egyenest mennek is buszok abba a varosba, ahova mi szeretnenk menni, szoval idealisnak tunt minden. Kunming utan bar megint nagyon optimistak lettunk a kinai varosokkal kapcsolatban, de azert kicsit izgultunk, nehogymar rossz utolso elmenyekkel tavozzunk az orszagbol…. Amint beallt a busz a palyaudvarra, mar tudtuk, hogy ez egy isteni hely lesz. Hamar kiderult, hogy ez a kisvaros meg az elozonel is hangulatosabb: az utcak telistele palmafakkal, szines lampakkal, itt-ott oriasi hazikoval rendelkezo csigakkal, az emberek – ha egyaltalan lehetseges – itt meg lazabbak, es a varost korulvevo es bizarul nehol fele magasodo esoerdo latvanya meg egyszeruen lenyugozo.

20110722-053117.jpg
Csodaval hataros modon, egy nagyon szuper szallodaban sikerult megszallnunk, viszonylag olcson is, es mint kiderult kb 3 percre volt attol a buszmegallotol, ahonnet a Laoszba tarto buszunk indult, ami nagy boldogsag a sok es nehez cucc miatt.

20110722-053132.jpg
A varos egyik es talan egyetlen valamirevalo latvanyossaga a tropusi ultetveny es park, ami minket egy egesz napra magabaszippantott. Az egesz kert majdnem minden iranyban konkretan esoerdoben vegzodik, igy olyan minthogyha egy tisztas vagy valami hasonlo lenne. Amulatbaejto volt, egyreszt alig voltak emberek, igy kinai turistacsoportoktol mentesen, nyugodtan lehetett setalni, ucsorogni, nezelodni, emberrel egesz nap alig talalkoztunk… Masreszt eletunkben eloszor itt talalkoztunk halomnyi tropusi gyumolccsel es novennyel az otthoni boltok polcait leszamitva. Peldaul ananasz bokrot meg eletemben nem lattam, de talan meg kepen sem, igy az kivaltkepp nagyon nagy elmeny volt, de nemkulonben a mangofa, kakaofa, kavecserje, es masik kozos kedvencunk a gumifa, amibol rengeteg volt mindenfele, es nemelyik meg is volt csapolva, ami olyan nagy elmeny volt szamunkra, hogy nagyjabol egy fel oran keresztul a fa torzset bamultuk.

20110722-053157.jpg
A fak kozott mindenhol oriasi hernyok csusztak a fakon, erdekes szep gyikok szaladgaltak mindenfele, es nagyjabol akkora lepkek ropkodtek, minthogyha a ket tenyeremet egymas melle teszem… Sokszor komoly fejtorest okozott, hogy most ez egy madar, vagy egy lepke. Legtobbjuk fekete es sarga volt, de repult itt minden a szivarvany osszes szineben relative.
Ami feltunt, hogy az itteni allatok nem felnek az embertol, vagy csak ilyen nyugodtak, neha majdnemhogy hozzaert az objektiv eleje a szitakotokhoz es lepkekhez, es meg akkorsem repultek el, otthon alig lehet oket megkozeliteni.

20110722-053223.jpg
Nagyon boldogan tertunk haza este, es egyben nagyon faradtan is. Mar csak ezert megerte eljonni ide, olyan szep kert volt. (Pedig altalaban nem nagyon erdekelnek a botanikus kertek, de ez valami csodas volt.)
A varosban van meg egy orvosi-botanikus kert is, de azt ugy dontottunk, hogy nem nezzuk meg, mert elegge huzos volt a belepo, es el sem tudtuk kepzelni, hogy az elozot barmi uberelje.
Viszont el szerettunk volna menni a varos melletti monostorba, ahova nagy nehezsegek aran kicaplattunk, a labunkat is lejartuk, de olyan horrorisztikusan draga volt a belepo, hogy szomoruan hazacaplattunk.

20110722-053350.jpg
Ezenfelul emlitesre melto dolog, hogy a varos telis-tele van Burmabol idetelepult/menekult ekszer/jade arusokkal, akik egytol-egyig mind muszlimok, es mindegyikuk a pultjukbol kiesve uvoltozott es integetett nekem, mintegy testverukkent udvozoltek, valoszinuleg a szakallam miatt ugye. 🙂 Nagyon jofejek voltak, de meg igy sem sikerult akkora arengedmenyt kicsikarni beloluk, hogy szert tegyunk valamifele jade ekszerre.

20110722-053415.jpg
Amit majdnem elfelejtettem, hogy itt lattuk eloszor a Mekongot, ami tovabbi utunk soran sokszor nagyon meghatarozo lesz majd. (Ezt a posztot is a Mekongon hajozva irom epp.) Mar elso ranezesre is lenyugozo volt es azota csak folyamatosan jobban es jobban csodaljuk, de errol bovebben egy kesobbi postban majd…

20110722-053441.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s