Shaolins

Elore szolok, hogy nagyon csalodott vagyok ezugyben es egesz eddigi utunk alatt ez volt messze a legborzasztobb mellenyulasunk. Igy tul sok pozitivat nem tudok mondani sajnos.
Mi Zhengzhou varosaban taboroztunk le, hogy innet kozelitsuk majd meg a kolostort. Itt mar elegge keletre vagyunk, a helyiek erre mar azt mondjak, hogy ez mar igazi Kina, mig a nyugatibb reszek inkabb kozep-azsiaiak. Hat, ha ilyen az igazi Kina, akkor az borzaszto. Az itteni emberek a foldkerekseg legundoritobb nepe afelol nincs ketseg. Allandoan kopkodnek, nehany arc alatt, ha ulnek egy padon rendes kopet-ocean gyulik ossze, krakognak egyfolytaban, hompolyognek az utcakon, rendkivul ertelmetlen fejuk van, uvoltve, de borzasztoan uvoltve telefonalnak, es beszelgetnek, legtobbjuk eleg ritkan furdik, ujjal mutogatva rohognek a turistakon….. Ezt itt vegtelensegig tudnam folytatni… Kedvencem a polojat felturo, borbeteg hasat elore kipoffeszto, a fakat egykezzel tamaszto masikkal az orraban turkalo, es kozben krakogo-kopkodo fajta. Na lenyeg a lenyeg nem tul szimpi nepseg. A varos is inkabb felejtheto, mintsem erdekes, megfeleloen koszos es budos sajnos.

De meg ennel is van lejebb, megpedig Kaifeng innet nem is olyan messzire. Egyik nap elbuszoztunk ide, mert az utikonyv isteni kis igazi kinai varosnak irta le. Eloszoris vonalzoval rajzoltak az utcakat parhuzamosra-merolegesre, mindenhol emeletes ember-kaptarok, olyan budos volt, hogy neha oklendeztem, es furtokben logtak az emberek mindenhonnet. Kinezetre ez egy igazi kinai munkastelep, a kornyezo borzaszto fustot araszto gyarak dolgozoinak. A konyv altal irt varazslatos regi utcacskak felig elrohadtak mar es kinai gagyit arulnak bennuk, az allitolagos isteni zsido sikatorokban meg tobb a kosz es kaka, mint ember. Tobb szot nem is pazarolnek ra.

Sajnos a shaolinok sem mentik meg a helyet az en szememben. Nagyon vartam mar a monostort! Mindenki fejeben – legalabbis az enyemben tuti – a shaolinok a filmekben latott varazslatos helyeken laknak, fent a hegyekben, maganyosan, egesz nap meditalva. Hiaba lehet elore tudni, hogy ez biza ultra turistas lesz, az ember azert remenykedik… Az utolsokig. Az agyagkatonaknal latott parkolohoz hasonlatosat talalva a hegy aljanal azert mar kezded sejteni, hogy ezt pont 10 evvel kested le. Ami a letesitmenyen belul van, az maga a kinai disney-land, turistakat fuvarozo kisvonattal es golfkocsikkal, lezeres cellovoldevel, ostoba kinai turista-csoportokkal, es olyan szinten eroszakos onjelolt idegenvezetokkel, hogy az egyikkel kishijan sikerult osszeverekednunk, hogy hagyjon mar minket beken.

A templomok szepek, de semmi extra, raadasul elegge uj is minden, ugyanis az egesz leegett 1929-ben, ami megmaradt azt porra zuztak a kulturalis forradalom neveben, majd ujraepitettek a 80-as evek elejen, de referencia nelkul kevesbe lett hiteles. 1997-ben viszont talaltak referenciakat, igy ujra-ujraepitettek a komplexumot. Ezt ugye inkabb ne is kommentaljuk.
A szerzetesek unjak a banant. Marmint az az 5 db aki ki van allitva, mint egy allatkertben kb. Ragoznak, unott fejjel terelik a turistakat, es sms-t irnak az iphone-jukon. Nagyjabol a shaolin templomok ennyik is lettek volna. Ami kicsit kompenzalja szomorusagunkat, az a taj a kornyeken es a monostor mellett talalhato pagoda-temeto, ami sok kicsi pagoda es stupa az itt elo hiresebb szerzeteseknek szentelve. Mint egy kisebb erdo ugy nyulik az eg fele a fenyofak kozott a szamtalan kis koepulet. (van olyan ujabb darab, aminek az oldalara land rover, es boing van faragva, ezt nem is ertjuk)
Resztvettunk ket kung-fu bemutaton is, amik erdekesek voltak, de latszik, hogy aki ert is hozza, az egesz evben az utazo bemutatokon van szerte a vilagban, itthon meg a benakat hagytak. Mindenesetre egesz latvanyos volt, es legnagyobb oromomre ketszer is vegignezhettem, amint egy monk gombostuvel atdob egy uveglapot, es kidurrantja az uveg mogotti lufit. Ezt mar otthon is lattuk, youtube-on es vitatkoztunk is rola, hogy real-e vagy cg. Jelentem a mutatvany valodi. 🙂

A legkiralyabb dolog egesz nap az volt, hogy veletlenul belefutottunk a monostorhoz tartozo kung-fu iskola delutani edzesebe. Rengetegen az egesz kisgyerektol a viszonylag oregebbekig sorakoztak fel egy hatalmas sarga talaju teren, es mindenki gyakorlatozott. Nehanyan csoportban, a tobbiek maganyosan. Volt aki kardozott, masok buzogannyal, vagy hosszu landzsaval toltak. Dobbenetesen sokan voltak, ugyanis ez egy szabadiskola, barki johet ide tanulni, penzert cserebe termeszetesen. Voltak egesz kopcos kis saolinkak is… 🙂 de azert a legtobbjukon latszott, hogy nem ma kezdte a dolgot, es kb a tekintetukkel meg tudtak volna minket olni. Igy amikor valaki jelezte, hogy inkabb ne fotozzunk, gyors leptekkel odebb is alltunk

A monostoron belul amugy minden igazi kozhely megtalalhato vagy megnezheto. Ott van A fa, amin az eros szerzetesek verzo keznyomai lathatoak, ahol edzettek rajta, vagy csak a turistaknak keszitettek ezt ide, latvanyos verrel rajta. Szinten megtalalhatoak az oszlopok, amik tetejen ugralva harcolnak, vagy nem harcolnak, inkabb csak legenda… Es persze itt vannak a vizesvodrok, amibol ket kicsi kezukkel okollel utik ki a vizet, de manapsag ezek mar csak szines vizes mosdotalak, de legalabb leteznek.

One Comment Add yours

  1. “ez biza ultra turistas lesz” – birom, hogy minden turista irtozik a “turistas” helyektol 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s