Urumqi, Dunhuang

Kashgar utan egy light-os 27 oras buszozassal megerkeztunk Urumqi-be, ami ennek a regionak a fovarosa, es ez egyben az elso kinai nagyvaros (2.6 millio), amit meglatogatunk. A busz ut kozepesen volt csak borzaszto, azt hiszem mar annyit utaztunk, hogy mostanra nagyon jool birjuk.
Igazandibol semmi extrem erdekes nem talalhato a varosban, mi is csak azert toltottunk itt idot, mert vegre minden kiemelkedoen tiszta es egesz kulturalt, igy kicsit kikapcsolodtunk, pihentunk, elveztuk a metropolis-erzest.

Emlitesre melto dolog talan egyedul a Peoples Park 🙂 ahol delutanonkent nagyszamu helyi gyulik ossze, sportolnak es tancolnak, nagyon vicces. Mindenhol vannak kulonbozo kondigepek es ezeken csapjak neki a lokal-mammerek, akik kiemelkedoen sportosak, valoszinuleg azert mert minden delutant itt toltenek. A tancosok is nagyon erdekesek, leginkabb nok 10-90 ev kozott, altalaban elottuk egy ferfi oktato ugral es vagy helyi v. valamilyen nemzetkozi pop zenere tancikalnak, leginkabb ossze-vissza, es elegge lassan, ettol nagyon lefogyni nem lehet, bar a kinaiak nagy reszenek erre nincs is szuksege. Top nevezetesseg volt szamunkra az onmagukkal teniszezok csapata. Ez ugy mukodik, hogy van egy nagy suly, arra gumiszalaggal raerositenek egy teniszlabdat, leteszik egy nagy ter kozepere es mar lehet is tolni, a tanccal szemben ez ultra-kardionak tunt es kivulrol nezve meg mokas is. Egyeb erdekesseg, hogy rengetegen pecaznak a nagyjabol furdokad meretu tavakban, kulonbozo meretu aranyhalakra vadaszva. A kisgyerekek kis pecabottal picike kis halakat fognak es kis atlatszo-hordozhato akvariumkosarakban cipelik oket haza, a felnottek nagy botokkal neha kapitalis meretu aranyhalakat emelnek ki. Azzal is el lehet tolteni par orat, hogy a toparton csipogo-vihogo tomeget figyeli az ember.

Urumqi utan nemileg valtoztatva eredeti tervunkon elvonatoztunk a kozelben levo (12 ora) kisebb meretu telepulesre, Dunhuang-ba, ahol tobb regi almunkat is sikerult valora valtanunk.
Dunhuang leginkabb arrol hires, hogy itt talalhatoak a Magao barlangok, amikben elrejtve tobb szaz Buddha szobor es festmeny talalhato. Nos mi nem ezert jottunk ide, bar megneztunk par Buddha-szobros barlangot, de nem a fo hiressegnek szamitokat, mert egyreszt fotozni szigoruan tilos, masreszt uberturistas, harmadreszt pedig piszokmod draga a belepo. Amiket megneztunk sem voltak kimondottan erdekesek amugy….
Ami minket mindennel jobban lazba hozott, az a varos mellett kezdodo homoksivatag, es hogy a sivatagon belul lehet tevegelni. (Szilvit meg az is lazba hozta, hogy itt vegre tudtunk biciklizni is a varostol egeszen a homok kezdeteig…)
Sajnos/halisten pont aznap, amikor mi a sivatagban jartunk tombolt a homokvihar. Emiatt mindenunk csupa homok lett, minden, az alsonadragomban is volt egy kisebb homokozonyi adag, a ciponkbol azota is folyamatosan kerul elo homok, mintha mar itt teremne… Leszamitva azt, hogy neha lyukat utottek az arcborunkon es a szemunkon a homokszemek es hogy a joo kis baseball-sapkamat a vihar lekapta a fejemrol es igy a sivatag martaleka lett, szerintunk igy sokkal erdekesebb es kulonlegesebb elmeny volt, minthogyha csak ugy szelcsendben jarkaltunk volna korbe.
A tevegeles, termeszetesen, ahogy gondoltuk is mar jooelore, isteni volt, a tevek vicces allatok… A homoksivatagban a vihar kozepen elore-hatra dulongelve a hatukon meg kimondottan joo erzes es egyben felejthetetlen elmeny is. Ezzel kihuzhatjuk a listankrol mind a teljesen sivar homoksivatagot es a tevegelest is. Megerte valtoztatni tervunkon es eljonni ide, sajnalnank, ha ezt kihagytuk volna.
Amugy Dunhuangban jartunk eloszor olyan piacon, ahol kutyat is lehetett kapni, termeszetesen nem haziallatkent, hanem etkezesi cellal. 😦 Ezt leszamitva egesz elheto a hely, kimondottan kellemes volt az itt-tartozkodas.
Egyebkent tovabbra is atok ul rajtunk: ittletunk alatt Dunhuangban, a sivatag szelen hosszu ido utan ujra esett az eso…;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s