Hello-Bonbon

Miutan Nukusban rendesen kiaknaztuk mind a ket megneznivalot, gyors leptekkel tavoztunk is Khiva-ba. A selyemut menten fekvo, regen rabszolgakereskedelmerol, es rablobandairol/bergyilkosairol hires varos manapsag egy hatalmas muzeum.

A hely ket jool elvalaszthato reszbol all. A muzealis ovarosbol a varfalon belul, es a lepukkant egyeb ovezetekbol a varfalon kivul. A kulso resz sem olyan rossz, ami viszont a falon belul van, az maga a csoda. Minthogyha megallt volna az ido par-szaz eve, vajogbol epitett kis lapos epuletek, hangulatos utcacskak, vegtelen szamu workshop, amik jobbnal jobbak, mosolygo helyiek, mecsetek es medresszak (anno iszlam bentlakasos oktatasi intezmenyek voltak) relative mindenhol.

Hatalmas szerencsenkre, mi a falon belul talaltunk szallast, egy olyan vendeghazban, ahol a tulaj restaurator mester. Ezzel asszem a belterrol sokat el is arultam. Kivulrol persze ez is klasszik vajoghaz. Es hogy meg ezt is fokozzuk, van egy tetoterasz, ahonnet lehet ejszaka bamulni a hihetetlen szamu csillagot, es az egesz varost.

Itt talalkoztunk eloszor nagy szamu turistaval, bar furcsamod csak egy napig volt tumultus, a tobbi nap szinte csak a helyiek voltak az utcan. Kedvenc elfoglaltsagunk a varfal mellett valo setalgatas, ahol mar nincsenek nevezetessegek, es nezelodok, csak a helyiek tesznek-vesznek, elik eletuket, sutogetnek, kapirgalnak a kertben.

Ha veletlenul kovetkezo eletemben az a sulytas er, hogy uzbegnek szuletek, khivai szeretnek lenni.

Amugy mindenki nagyon kedves, mosolygos, es senkit nam zavar, ha fotozok, ami vegre mar nagyon jool esik az elozo orszagok zartsaga utan. Sot, itt kimondottan buszkek az emberek a munkajukra, eletukre, unokajukra, sokszor onkent jelentkeznek, hogy nezzuk meg epp mit csinalnak, es csinaljunk is par fotot, es megcsak eladni sem akarnak semmitsem.
Annyira varazslatos a hely, tenyleg minthogyha a multban lennel, hogy vegtelen idot el tudnank itt tolteni, pedig az ovaros nem tobb egy negyzetkilometernel.

A kisgyerekek amugy fixen rohannak oda az emberhez, helloznak, aztan szepen sorjaban mindig beprobalkoznak: bonbon? Pen? Persze ez vicces, csak ha belegondolok, hogyha ok felnonek, akkor ez a varos mar csak a turista kifosztasarol, es lenyulasarol lesz hires, es nem arrol, hogy az emberek kozvetlenek, es ertekelik, ha valaki kivancsi rajuk, mint ahogy most van.

Az egeszen pici gyerekek, meg nem ertik a szitut, es naluk a kunyermalas mar osszenott a koszonessel, igy ok mar egy szokent igy koszonnek: hello-bonbon. 🙂 Ez nekunk felettebb teccett, es azota mi is ezt toljuk egymaskozt….

Most eloszor nagyon fajt, hogy tovabb kell allnunk, itt kell hagyni a joarc helyieket, a szuper szallast, a szallasado csalad altal keszitett isteni vacsikat, es az erthetetlenul csillagos eget.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s