Fort-Shevchenko, Shetpe

Bar multkor nem sikerult eljutnunk az eredetileg tervezett helyekre, azert nem adtuk fel. Mivel meg mindig maradt par napunk a vizum indulasaig, igy hat rogton a kornyezo ket telepulest is meglatogattuk. (kornyezo = 150+ km) Elso korben vegre sikerult eljutnunk Fort Shevchenkoba, mivel mar tudtuk az iranyt a buszmegalloig, es szerencsenkre meg busz is indult, igy elegge flottnak neveznem az odajutast. (Az onnet tovabbjutast a foldalatti mecsetekig viszont lehetetlennek, mert a halyi taxisok mind a kb 2 evente 1 idetevedo turistan akarjak megalapozni az uj-auto vasarlast, igy arrol le is tettunk vegleg.)

Fort anno egy gulag volt, annak idealis viszont, mivel innet megszokni lehetetlen. A kovetkezo telepules (ertsd par lakohaz a pusztaban) legalabb 100km, valoszinuleg mar az is lakatlan…. A tengeren messze-tavol nem erheto el semmi lakott hely, nyaron a hoseg ijeszto, es allitolag telen a hideg is hasonlokeppen, ketto kozott atmenet meg nemsok. Elso, es egyben vegig fixen kitarto erzesunk az volt, hogy a vilagtol ennel tavolabb valoszinuleg nincs semmisem (azota mar tudjuk, hogy van, megpedig Shetpe, de errol mindjart majd bovebben ertekezek.. ). A varos tartalmaz 1 darab emlekmuvet, ket 20m magas sziklafalat, tengerpartot, es homokot minden mennyisegben. A hazak egyszeruek, a mecset, kicsi, de szep, es letezik itt egy katolikus templom is, ami kb belulrol 3×3 meter, teljesen ures (except galambszar) es amugyis raccsal es lakattal el van zarva, jelezven, hogy ez itt nem olyan hely. Allitolag, bar mi nem lattuk, van itt meg sok nemzetkozi ceg is, akik foleg az itt talalhato gigantikus olajkeszlet miatt jottek a homok kozepere ide. No ezeket mi nem lattuk. Viszonylag nehez itt fotozni amugy, mert a kazakhok nem szeretik hogyha a turista valami osdit, romosat, vagy a reszegseg miatt az utcan fekvot fenykepezi, es ennek eroteljes hangot is adnak. Namost keressen itt az ember nem ezekbe a kategoriakba tartozot…..

Ami viszont tenyleg szep, az a tengerpart. A sivatag es a tenger talalkozasa erdekes kagylokkal teleszort homokos partot krealt ide. Ez szamunkra olyan meglepoen szep volt, hogy azota is emlegetjuk, egyik iranyba a preri, lovakkal, masikban meg a mely-kek/zold viz es a kagylok. Es ez a legerdekesebb az egeszben. A tengerpart az nem mas, mint egy kb 1/2 km szeles sav, ahol az ember kagylokon jar, fixen, nincs mas, csak kagylo a labad alatt. Mar Aktauban is hasonlo volt a part, de ott csak helyenkent, egy 10m-es szakasz mondjuk. Itt csak kagylo van (meg par doglott foka, amit nem is ertunk).

Nagy meglepetesunkre, mikor kesobb felsetaltunk a mar emlitett par sziklara, akkor vettuk eszre, hogy ezek megkovesedett kagylokbol allo kovek, nem tudjuk hova tenni az egeszet, ez kb 2 kilometerre van a parttol, mellekelunk fotot, hatha valaki tudja miez, mi nem talaltunk rola infot. Viszont lattunk legalabb a sziklakon kecskeket, amik ultra joofejnek tuntek. 🙂

Aktau koruli kalandozasaink masik celpontja Shetpe volt, ami mar nem a tenger partjan fekszik, hanem a szarazfold iranyaban, Beyneu fele, ott ahol az egyik szomszed varos 180 kilometerre van (Aktau), a masik szomszed (Beyneu) meg 300-ra. Itt ujragondoltuk az elozo megallapitasainkat, es kijelenthetjuk, hogy ha a vilag varosait nezzuk, ez a vilag vege. A napsutes egesz nap szinte faj, ugy perzsel, nem tudjuk hany fok lehetett, de szurt a nap, szoval be kellett burkoloznunk a salunkba/kendonkbe, hogy semmit ne erjen a nap. A fotogep tobbszor bedobta a torulkozot, tulmelegedett. A varosban semmi nincs, itt mar turista sem soha szerintem. A taxissal ugy sikerult megertetni magunkat, hogy elgurultunk az iskolaig, ahonnet kihivta az angoltanarnenit.. 🙂 Mellesleg o is alig beszelt angolul, es nagyon kuncogtak a kollegaival, hogy mi mifele szerzetek is vagyunk… Ket latnivalo van errefele, az egyik Sherkala az ugynevezett Oroszlan Szikla, nos, itt nem elnek oroszlanok, es a cucc egy magas jurtara hasonlit, ami kino a sztyeppebol, szoval a nev honnet, azt nem tudjuk, de halisten ezt tenyleg megtalalta a taxisunk, es tenyleg szepen es erdekesen is nezett ki. A masik, ami egy kicsit jobban erdekelt volna, az ugynevezett Golyok Volgye, ahol rengeteg random elszorodott, neha tobb meter atmeroju, relative szabalyos formaju kogolyo talalhato, kint a semmi kozepen. Hiaba helyeselt a kedves taxisunk boszen, mikor beszalltunk, hogy o tudja hol van, fogalma nem volt (pedig lerajzoltuk:) majd fotot is mutattunk rola), igy hat sajnos ez a nem sikerult mission-ok koze kerult. Kicsit szomoruak voltunk, de azert legalabb az egyik osszejott, ami szerintunk, itt nem rossz arany. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s